İlaç tedavisi ve diyete rağmen devam eden karında ve midede ağrı şişkinlik,huzursuzluk,gaz,ishal veya kabızlık gibi yakınmaların araştırılması gerekmektedir. Toplumda her 4 kişiden birinde ve çok sık görülen bu yakınmaların çoğunun nedeni fonksiyonel sindirim sistemi hastalıkları (dispepsi, reflü, İrritabl barsak sendromu vs.) olsada bazı dirençli hastalarda birtakım testler yapmak gerekebilir. Örneğin: Ultrason ile safra kesesi,karaciğer,böbrek,dalak vs. gibi künt sindirim organlarını radyolojik olarak incelerken içi boş lümenli organlarımız olan yemek borusu,mide,on iki parmak barsağı ve kalın barsağı da endoskopilerle tetkik edebiliyoruz.
Dışkıda; kanama için ve parazitlere dair mikroskobik inceleme ile beraber midede herhangi bir helicobacter pylori enfeksiyonu durumunu da %90’lara varan hassasiyette dışkıda adı geçen bakterinin antijenine bakarak tespit edebilmekteyiz. Kanda; kan sayımı, akut faz değerleri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, bilirubin ve sarılık testleri ile birlikte demir, ferritin, vitamin B12, D vitamini, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum vs. gibi sindirim sisteminde emilimi sorunlu olabilecek element ve minerallere de bakılması gerekebilir. Ayrıca yine toplumda sık görülen ve bu tarz dirençli sindirim sorunlarına neden olduğu bilinen Çölyak hastalığı için hem endoskopide biyopsi ve hem de kanda antikor testleri yapılmalıdır.
Yukarıda sindirim sistemi rahatsızlıklarının araştırılmasına yönelik bahsedilen bütün tetkikler hastanemizde yapılabilmekte olup ileri tetkik ve tedavi konusunda eksiğimiz yoktur.
Uzm. Dr. Mehmet Selim ASLAN (Dahiliye)
Sitemizde kullanılan tüm içeriklerin izinsiz kopyalanması yasaktır. Copyright © Su Hastanesi designed by HetaSoft & Birebir Ajans