Deprem Sonrası Halkımızı Bekleyen Olası Sağlık Sorunları Hakkında

  • Anasayfa
  • Deprem Sonrası Halkımızı Bekleyen Olası Sağlık Sorunları Hakkında
Blog 2023-03-21

Deprem Sonrası Halkımızı Bekleyen Olası Sağlık Sorunları Hakkında

Yakın zamanda yaşadığımız üzücü büyük deprem felaketi sonrasında bölgede yaşayan insanlarımızı bekleyen bir takım sağlık sorunları olup alınacak basit önlemlerle ve tedavilerle kontrol altına alınabilir.

Şehirlerin bozulan fiziki yapısı nedeniyle temiz su kaynaklarına ulaşım ve kirli gider sularının izole edilmesinde bir süre sıkıntılar yaşanacağı aşikar, bu konu özellikle enfektif sindirim sistemine dair hastalıklarda artışa sebep olabilir.

Bu nedenle insanlarımızın temiz olmadığını düşündükleri sulardan uzak durulmaları veya mecbur kalınırsa kaynatarak kullanmaları ve yine tüketebilecekleri pişirildikten sonra gıdaların ya temiz suyla iyi yıkanması veya iyi pişirdikten sonra tüketilmesini öneriyoruz.

Ortak wc ve banyo kullanımı dar bir alanda (çadır veya konteyner) yaşamını idame ettirmeye çalışan vatandaşlarımızı kaçınılmaz şekilde bekleyen diğer önemli bir durumda solunum sistemi enfeksiyonlarıdır.

Bu konuda dikkat edilecekler için geçen iki senede covid için alınan önlemler yeterli olacaktır. İnsanların ortak kullandığı ortamlarda artış gösterdiğini farkettiğimiz bir diğer enfeksiyon (scabies) yani uyuz hastalığıdır. Buna da dikkat etmek lazımdır.

Kişisel kıyafet veya yataklar kaşıntısı olduğunu bildiğimiz hastalar tarafından başkalarıyla ortak kullanılmamalıdır ve hastalık tedavi edilmelidir. Son olarak birçok insanımızı birçok yönleriyle olumsuz etkileyen bu afet sonrasında insanların uzun soluklu rehabilitasyonunu gerektiren psikiyatrik durumlar depresyon post travmatik stres ve ankisiyete bozuklukları da önümüzdeki süreçlerde üzerinde dikkatle durulması ve uzmanların tedavilerini yapılması gereken bir sorundur.

Uzm. Dr. Mehmet Selim ASLAN (Dahiliye)